Lezuhant a Global Observer

Rendesen visszavetheti a hidrogénhajtású repülőeszközök fejlesztését az a baleset, ami április 1-jén történt. Egy tesztrepülés során jelentősen megrongálódott a Global Observer prototípusa. A kísérleti gép csendes-óceáni nyári idő szerint 2 óra 30 körül zuhant le az Edwards bázis közelében közel 18 órányi repülés után. A jelentések szerint a földön nem okozott egyéb kárt.

“A kockázat minden tesztrepülésben benne van, emellett a balesetből levonhatjuk a konklúziót, hogy biztonságosabbá és megbízhatóbbá tegyük az eszközt.” – mondta Tim Conver, az AeroVironment elnök-vezérigazgatója. “A típus máris bebizonyította egyik előnyét, hogy nem tartózkodtak emberek a fedélzetén, így a baleset nem követelt emberéletet. Szorosan együtt fogunk működni a vizsgálóbizottsággal, hogy az eredményeket alkalmazhassuk jövőbeni tevékenységeinknél.”

A nagy magasságban napokig történő repülést az AeroVironment vállalat hidrogénhajtású járművekkel kívánja megoldani. A Global Observer elnevezésű kísérleti jármű akár egy hétig is a levegőben tartózkodhat utántöltés nélkül. A nagy őrjáratozási időt mind katonai, mind polgári célokra fel lehet használni, a felderítés és megfigyelés mellett használnák átjátszóállomásként is. A típus első prototípusa 2010 augusztusában repült először, ám akkor még hagyományos meghajtást alkalmazott, az első hidrogén táplálású üzemű repülést 2011 januárjában végezték.

2011. április 5.
Forrás: htka.hu

Post Metadata

Date
április 5th, 2011

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.