Sikertelen indiai UAV-kísérlet

India nem éppen arról híres, hogy saját fejlesztésű haditechnikai eszközei szép karriert futnak be, épp ellenkezőleg. Úgy tűnik, nincs ez másként Rustom névre hallgató UAV-jával sem.

Ugyanis a MALE (Medium-Altitude Long-Endurance –közepes magasságú, hosszú járörőzési idejű) kategóriába tartozó UAV első repülésén egyből le is zuhant. Így eshetett meg tehát az, hogy egyszerre történt meg szűzfelszállása és első repeseménye is, melyekre egyébként november 16-án került sor Bangalore várostól nem messze.

800px-drdo_rustom-584x438

Az indiai médiában megjelent hírek szerint a balesetet az okozta, hogy a repülési magasságot helytelenül állapították meg, ez pedig végzetes tévedésnek bizonyult.
A gyártó cég szerint még sokat kell finomítani a gép rendszerein, főleg az irányításon. Ez a teszt főként arra szolgált, hogy ezeket ellenőrizzék. Ezek szerint nem stimmelt minden.

A gépet az Indiai Haditengerészet, Légierő és Hadsereg igényei alapján fejlesztették ki, tervezése 2001-ben indult. A programot az Indiai Aeronautikai Fejlesztési Intézet vezeti, de közreműködik több hazai vállalat is.

Feladatkörét tekintve az IAI Heronhoz és az MQ-1 Predatorhoz hasonlít, vagyis főként harctéri felderítést végez, de a jövőben szeretnének rá fegyverzetet is illeszteni.

2009. november 23.
Forrás: htka.hu

Post Metadata

Date
november 26th, 2009

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.