Szolgálatba állt a Heron TP

Az izraeliekről mindig is tudtuk, hogy nagyon ott vannak a pilóta nélküli repülőgépek terén. Aki ebben nem lenne biztos, annak itt egy újabb bizonyíték.

Az Izraeli Védelmi Minisztérium hivatalosan is harckésszé nyilvánította a Heron TP-t (egyéb elnevezései: Eitan, Heron 2), mely jelenleg az RQ-4 Global Hawk után a második legnagyobb katonai alkalmazású UAV. A 4,5 tonnás üres tömegű gép fesztávolsága megegyezik a Boeing 737-es utasszállítóéval (több mint 28 méter), és egy feltöltéssel 60 órán keresztül képes járőrözni a célterület felett.

heron_tp_3A kép jól érzékelteti a Heron TP méreteit

Az első éles bevetésre a tavaly decemberi, gázai övezetben indított izraeli hadművelet alatt került sor. A légierő szóvivője szerint a 22 napos próba jól sikerült, a Heron TP tökéletesen bevált. Ennek ellenére tovább szeretnék bővíteni a képességeit, hogy a jövőben még több terhet vehessen le a személyzettel repülő, hasonló feladatkörű gépek válláról.

A Heron TP fegyverzetet nem hordoz, kizárólag felderítő berendezésekkel szerelték fel. A 2005-ben induló fejlesztés egyik legfőbb célja a Gulfstream 550 bizjeten alapuló SIGINT gép leváltása volt, melynek üzemeltetése három-négyszerese is lehet a Heron TP-jének.

hertpfl

A gép meghajtásáról egyébként mindössze egyetlen Pratt & Whitney Canada PT6A turbóprop hajtómű gondoskodik, mely 900 kW tolóerőt képes leadni. A Heron TP fejlesztése során nagy hangsúlyt fektettek az irányítás biztonságosságára, mely a városi területek feletti bevetések során kulcsfontosságú, ugyanis egy ekkora gép lezuhanása már igen komoly károkat okoz a földön.

2010. január 27.
Forrás: htka.hu

Post Metadata

Date
február 5th, 2010

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.