A GPS-vevők hibája akár tragédiát is okozhat a hadseregben

Komoly üzemzavar volt az amerikai hadsereg rendszerében januárban, de a katonák szerint mindez nem okozott igazán súlyos gondokat.

Az Egyesült Államokban már hetek, a probléma nyilvánosságra kerülése óta folyamatosan sajtótéma, hogy januárban egy olyan technológiai hiba következett be a hadsereg helyzetmeghatározó rendszerében, melynek következtében több mint 10 ezer GPS-re hangolt eszköz képtelen volt fogadni a műholdak jeleit.

Habár azt megismerhette a közvélemény, hogy meghibásodásról volt szó, de azt például az amerikai légierő sem közli, hogy ez a részleges probléma hány (mondjuk Irakban vagy Afganisztánban használt) fegyvert, repülőgépet vagy egyéb informatikai rendszert érintett – írja elemzésében az AP hírügynökség.

A légierő jelentése szerint a probléma akkor jelentkezett, amikor a GPS rendszerében egy alapvető frissítést hajtottak végre január 11-én. A katonák szerint a hadsereg által használt mintegy 800 ezer GPS-vevőből nagyjából 8-10 ezer eszköz vált működésképtelenné a frissítés után. A légierő először a szoftverek szállítóit hibáztatta, de később ezt visszavonták, s elismerték, hogy valamiféle kompatibilitási hibáról volt szó, ám ennél többet nem árultak el. Azt mindenesetre bevallották, hogy a szoftverfrissítés tesztelés nélkül zajlott le – pontosabban a felek menekülnek: a GPS-vevőket gyártó Trimble Navigation azt állítja, hogy a hadsereg által megadott specifikáció alapján futtatott tesztek kielégítőek voltak, és a légierő által végzett előzetes tesztek sem jeleztek gondokat. Az AP-nek adott szűkszavú közlemények, e-mailek szerint a hadsereg működésében komoly fennakadást nem okozott a hiba, de voltak olyan projektek, műveletek (például egy fejlesztés alatt lévő pilóta nélküli repülő esetében), amikor le kellett állítani a folyamatokat.

A jelenség mindenesetre kisebb riadalmat keltett, sőt akadtak olyan szakértők, akik arra figyelmeztettek, hogy bizonyos csúcstechnológiás hadiipari fejlesztések a GPS-re való ráhagyatkozás miatt roppant sérülékennyé váltak, hiszen egy ilyen hiba bekövetkeztekor gyakorlatilag működésképtelenek lesznek. Bár a légierő közleménye szerint kevesebb mint két hét alatt azonosították és megszüntették a problémát, ez éles harci helyzetben sovány vigasz lehet.

2010.06.02
Forrás: itcafe.hu

Post Metadata

Date
június 4th, 2010

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.