Új korszak kezdete a GPS-ben

Elindult az amerikai műholdas navigációs rendszer legújabb, immár a 2F jelű sorozatba tartozó műholdja, amely a civil felhasználóknak új navigációs jelet is sugároz majd.

A GPS 2F-1 a floridai Cape Canaveral 37B jelű indítóállásából emelkedett a magasba, többszöri halasztás után, magyar idő szerint 2010. május 28-án 5:00-kor (helyi időben még 27-én éjjel). Az amerikai GPS (Global Positioning System) új, a korábbiaknál többet „tudó” műholdgenerációjának első tagját egy Delta-4 hordozórakéta állította pályára. (A nagyteljesítményű hordozóeszköz – a korábban használt Delta-2 rakétákkal ellentétben, amelyek előbb elnyúlt ellipszispályára juttatták a műholdakat – azonnal a végső magasságú körpálya tudja emelni a GPS rendszer holdjait.)

Az első GPS-2F műhold a gyártóüzemben. Tekintélyes méretére is lehet következtetni a mellette álló emberekkel való összehasonlítás alapján. (Kép: Boeing)

A kb. 20 ezer km magasban keringő, a pontos helymeghatározást segítő rádiójeleket sugárzó GPS műholdak közül eddig összesen mintegy 60-at indítottak már az elmúlt három évtized során. Természetesen közülük már nem működnek a legrégebbiek. Épp az űreszközök korlátozott élettartama miatt van szükség a rendszer folyamatos frissítésére, új és új műholdak pályára állítására. Eközben igyekeznek a technológiai fejlődést is követni, újabb felhasználói igényeket kiszolgálni. Ma már a GPS nem csupán az, aminek eredetileg készült, vagyis egy katonai célú navigációs eszköz. Világszerte elterjedtek polgári alkalmazásai, s napjainkra a közlekedés, a gazdaság, vagy a mindennapi élet más területein a műholdas helymeghatározás megkerülhetetlen szolgáltatássá nőtte ki magát. Sőt nem csak a helymeghatározás! Kevesen tudják, hogy a műholdrendszer nyújtotta pontos időmeghatározáson és -szinkronizáción alapulnak a banki tranzakciókhoz – akár az automatákból történő készpénzfelvételhez, kártyás fizetésekhez – kapcsolódó időbélyegek. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a világgazdaság, a globális bankrendszer működése jelenleg nagyban függ a GPS rendszertől.

Miben nyújt többet a 2F jelű műholdsorozat? A fedélzetén elhelyezett atomórák pontossága javul, a számítógépes rendszere könnyebben átprogramozható, megnő az űreszköz tervezett élettartama is. A nem katonai felhasználók – kiemelten a polgári légi közlekedés – számára különösen fontos, hogy szolgálatszerűen megjelenik egy új navigációs jel (L5; a 1176,45 MHz frekvencián). Ennek a haszna azonban nem érezhető azonnal, hiszen a helymeghatározáshoz egyszerre több, a horizont fölött látszó műholdról kell a jeleket venni. Így tehát a 2F műholdgeneráció további tagjainak folyamatos felbocsátásától várható majd a javulás. A jövő mindenesetre megkezdődött…

A most feljuttatott műhold a B pályasík 2. pozícióját foglalja el, ahol eddig GPS 2A-27 teljesített szolgálatot. Ezt még 1996 szeptemberében indították, és már túlteljesítette tervezett élettartamát. Az Amerikai Légierő a gyártó Boeing cégtől tucatnyi Block 2F műholdat rendelt meg, tehát a rendszer utánpótlása még hosszú évekig biztosított, mielőtt – talán 2014 után – megjelennek a még újabb, harmadik generációs GPS holdak. A következő startra már idén novemberben sor kerülhet, egy Atlas-5 rakétával.

Frey Sándor

2010.05.28
Forrás: www.urvilag.hu

Post Metadata

Date
május 28th, 2010

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.