Először polgári légiforgalmi irányítás alatt egy UAV

Egy BAe Jetstream kísérleti pilóta nélküli repülőgépet irányítottak először polgári légiforgalmi szolgálatok Angliában, a 925 kilométeres út során egy földi pilóta kezelte a légi járművet.

A repülőgépet először a fedélzeten levő pilóták emelték a levegőbe, majd átadták az irányítást egy a földön található központnak, az itt található pilóta a polgári irányítóktól kapott utasítások alapján távolról vezette a gépet.

Ez a repülés egyike volt azon demonstrációnak, amikor azt vizsgálták, hogyan lehet civil pilóta nélküli repülőgépekkel általánosan használt, nyilvános légterekben közlekedni, polgári felügyelet alatt.

Hasonló repülések során vizsgálták, egy pilóta által kezelt két robotrepülőgép koordinációját szimulált kutató-mentő feladatok alatt, valamint a légi utántöltés lehetőségét, mellyel a robot-repülőgépek tovább maradhatnának fenn.

A fő célkitűzés egy olyan képesség kifejlesztése,  mely segítségével a UAV önmagától felderíti és elkerül más ember vezette repülőgépeket, melyekben ez a pilóta feladata.

A 2006-ban létrehozott ASTRAEA programban olyan nagy neves cégek vesznek részt, mint a  BAE Systems, a Cassidian, a Rolls-Royce és a Thales.

2013. május 16.
Forrás: http://radarfigyelo.hu

Post Metadata

Date
május 16th, 2013

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.