Lezuhant egy óriás UAV Izraelben

Január 29-én (vasárnap) egy tesztrepülés alkalmával lezuhant az izraeli UAV-ipar büszkesége, az IAI (Israel Aerospace Industries) által kifejlesztett és gyártott Heron TP (vagy más néven Eitan) egyik példánya.
A hatalmas méretű pilóta nélküli eszköz a Gázai-övezet északi részén, Gedera közelében csapódott a földnek, alig néhány kilométernyire honi bázisától történő felszállás után zuhant le, az ütközés közelében szerencsére senki sem tartózkodott, így az esetnek nem volt sérültje. Az óriási UAV egy új kísérleti felderítő eszközt cipelt magával, melyről a gyártó nem volt hajlandó nyilatkozni. Annyit azért elárultak, hogy a függesztmény “hihetetlenül nehéz” volt. Az Izraeli Légierő tisztje, Ido Nehushtan vezérőrnagy elmondta, hogy repülés közben letörött az egyik szárny. Az IAI illetékesei vizsgálják, hogy műszaki hiba vagy emberi mulasztás okozta a gép elvesztését.

A Heron TP (vagy más néven Eitan) a valaha gyártott legnagyobb izraeli gyártású pilóta nélküli repülőeszköz és a Global Hawk után a második legnagyobb katonai alkalmazású UAV. A közel-keleti masina 26 méteres fesztávolsága a Boeing 737-esével vetekszik. A Heron TP fegyverzetet nem hordoz, kizárólag felderítő berendezésekkel szerelték fel. Ez feladattól függően eltérő is lehet, ám az IAI mérnökei gondoskodtak arról, hogy szükség esetén több felderítőrendszert egyszerre alkalmazzon. Hordozhat elektro-optikai berendezést, szintetikus apertúrájú képalkotásra (SAR) alkalmas vagy vízfelszíni és felszín alatti terület felderítésére használható radart, valamint hírszerző és elektronikai hadviselésre képes eszközöket.

A típussal felszerelt első század 2010 folyamán állt szolgálatba. Rendszeresítését Németország és Franciaország is fontolgatja.

2012. január 31.
Forrás: htka.hu

Post Metadata

Date
február 1st, 2012

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.