International Aerial Robotics Competition

A Nemzetközi Légi Robot Verseny (International Aerial Robotics Competition) 1991-ben kezdődött, amelyben autonóm repülő robotoknak különféle küldetéseket kell végrehajtaniuk.

Minden évben van egy küldetés feladat. Ha egy évben a csapatoknak nem sikerül az adott küldetést teljesíteniük, akkor a következő évben ugyan az a küldetés, de a nyeremény 10.000 dollárral növekszik. Ha sikerül a küldetést teljesíteni, akkor a győztesé a teljes összegyűlt nyeremény, és következő évben újabb küldetés kerül kiírásra. Egy-egy küldetést általában több éven keresztül próbálnak megoldani a csapatok, eddig 19 év alatt 5 küldetést… A feladatok olyan nehezek, hogy a kiíráskor egyetlen repülő robot sem képes a feladat végrehajtására (még a fejlett katonai robotok sem).

Idén, 2010-ben került kiírásra, a Nemzetközi Légi Robot verseny 6. küldetés (így ha sikerül teljesíteni “csak” 10.000 dollárt lehet nyerni :-) ).

A küldetés egy izgalmas kémtörténetbe van ágyazva, amelynek során egy maximum másfél kilogrammos, teljesen autonóm, önállóan, emberi beavatkozás nélküli repülő szerkezetnek:

  • fel kell szállnia,
  • egy épületnek megkeresnie egy ablakát és azon keresztül berepülni az épületbe,
  • az épületben elkerülni az akadályokat és a riasztóberendezéseket,
  • az épületben navigálva megkeresni egy adott irodát (a földön és a falon arab írások segítik megkeresni az irodát),
  • az irodában az asztalon megkeresni és kicserélni egy pendrive-ot (azaz felvenni az asztalról a pendrive-ot, és helyette letenni egy a robot által hordozottat).
  • az épületet elhagyni 15 percen belül és a pendrive-ot átadni a zsűrinek.

Az alábbi videó a térképkészítést és a navigációt (SLAM) mutatja be:

Végül az utolsó videó az MIT csapat teszt repülését mutatja (navigáció és térkép részletekkel):

Na, csinálunk mi is egy ilyen versenyt? Persze, az elejéről indulva?

Forrás: robotika.blog.hu

2010.01.20

Post Metadata

Date
január 20th, 2010

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.