Feltörték a Predatorokat

A napokban bombaként robbant a hír: iraki felkelőknek sikerült meghackelniük az Amerikai Légierő UAV-jait.

A Wall Street Journal december 17-én jelentette meg a szenzációs hírt, mely szerint az Irán által támogatott lázadók a SkyGrabber nevű, mindössze 25, 95 dollárba kerülő orosz szoftver segítségével feltörték a Predator UAV-k kommunikációs rendszerét, és hozzáférkőztek az élő felvételekhez.

Tavaly decemberben egy letartóztatott síita szabadságharcos laptopján találták meg a bizonyító erejű videókat. A felvételek ugyanis pontosan megegyeztek azzal, amit a pilóta nélküli gépeket irányító személyzetek is látnak a központból. Idén nyáron ismét találtak a felkelőknél olyan számítógépeket, melyeken az UAV-k által készített képek voltak elmentve.

A probléma egyébként nem új. Meglepő lehet, de már a ’90-es években, Boszniában is sikerült az ottani ellenfeleknek beférkőzniük a hálózatba. Azóta viszont valamilyen oknál fogva elfelejtődött a dolog. Talán a korszerűbb adatátviteli rendszerek miatt nem feltételezték, hogy rajtuk kívül más is látja az élő képet.

A hír megjelenése után nagy lett a riadalom. Felröppentek olyan feltevések is, hogy a lázadók még a gépek irányítását is képesek voltak átvenni. Ezt az amerikai Védelmi Minisztérium egyből megcáfolta, de egyébként sem lehetséges, mivel a szoftver, melyet használtak, csak a kommunikáció figyelésére alkalmas.

predator2006-584x420

Azt mondanunk sem kell, hogy mekkora előnyhöz jutottak a felkelők a felvételek birtoklásával. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyire könnyen feltörhető az amerikaiak sokszor dicsőített, feltörhetetlen adatátviteli rendszere, akkor egy komolyabb informatikai háttérrel rendelkező ország, vagy akár lázadó csoport milyen mennyiségű és minőségű adathoz férhetett hozzá.

Az ügy kapcsán több magas rangú tisztviselő is nyilatkozott. David Deptula altábornagy, a USAF hírszerzésért felelős részlegének parancsnokhelyettese szerint a katonai műveletekre semmilyen hatással nem volt, hogy a lázadók hozzáfértek a felvételekhez. Deptula ahhoz hasonlította a dolgot, mint amikor a bűnözők kézi rádióik segítségével figyelik a rendőrség frekvenciáját. Szerinte nem biztos, hogy minden esetben hasznosítani is tudták a megszerzett adatokat.

Időközben a légierő több fejlesztést és biztonsági intézkedést is foganatosított azért, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő. Szigorították az eljárásokat minden téren, így most már elvileg biztonságos az információáramlás. A büszkéségükön esett csorbát viszont nem törölhetik ki, ez pedig lelkesítőként hathat azok számára, akik be akarnak hatolni a hálózatukba.

2009. december 19.
Forrás: htka.hu

Post Metadata

Date
december 9th, 2009

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.