Repült az indiai harci helikopter

Indiában sok mindenbe belefognak, ám ezekből vagy hatalmas “pofára esés” lesz vagy jön a “nyugati módi”, a tetemes költségnövekedés és határidőcsúszás. Az LCH (Light Combat Helicopter) esetében is gyűltek a sötét fellegek, azonban a hazai haditechnikai nagyágyú, a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) a napokban egy nagy levegővétellel távolabb fújta a viharfelhőket.

India sokadik fejlesztési programja, a könnyű harci helikopter kifejlesztésére törekvő projekt résztvevői több mint egyéves csúszás után végre eredményt tudtak felmutatni, ugyanis végrehajtotta felszállását az első prototípus.

A több száz kilogramm túlsúllyal megáldott példány március 29-én, helyi idő szerint 15:30-kor emelkedett a levegőbe, Unni Pillai és Hari Nair pilótákkal a fedélzetén, akik a 15 perces első repülés során a gép irányíthatóságát tesztelték.

A futurisztikus forgószárnyas a Eurocopter Tiger és a kínai Zhisheng-10 (Z-10) kategóriájába tartozik, ám azoknál “sokkal jobb” a gyártó szerint, mivel képes hegyvidéki viszonyok között is működni. Nem kottyan meg neki a tengerszint felett 3000 méteren található leszállóhelyekről való üzemelés, 5000 méteren történő fegyverhasználat, vagy a 6400 méteren végrehajtott UAV-indítás.

A típus tesztrepülését három darab technológiai demonstrátorral (TD) végzik. Az első prototípus túlsúlyos gondjait fokozatosan próbálják majd megoldani, a TD-1 580 kilogrammos súlytöbbletét 180-200 kilogrammal csökkentenék, a TD-2 esetén további 100 kilogrammot faragnának, míg 65-75 kg nyereséget remélnek a TD-3 tömegén. A tömegcsökkentéssel azonban nem sikerül majd eltüntetni majd’ 600 kg “felesleges” anyagot.

A francia Turbomeca segítségével kifejlesztett Shakti erőforrásokkal szerelt forgószárnyasból 159 darabot igényel a légierő és a hadsereg. A gép orra alá egy 20 mm-es Nexter gépágyú kerül, az európai MBDA szállítja majd a rakétákat, a svéd Saab felelős a rádióelektronikai zavaróberendezésért. Az indiai Defence R&D Organisation (DRDO) fejlesztett Nag tankelhárító rakéta is színesíti a palettát.

2010. április 01.
Forrás: htka.hu

Post Metadata

Date
május 1st, 2010

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.