Tesztelik a Camcoptert

A Paris Air Show-n való szereplésével felkeltette a Francia Védelmi Minisztérium érdeklődését a Schiebel S-100 Camcopter.

Ezért a napokban szerződés köttetett a két fél között, melynek értelmében a Francia Hadsereg és Haditengerészet is alapos teszteknek veti majd alá a kis masinát. A 2010 első félévében esedékes próbák során először francia földön fogják majd használni az S-100-ast: részt vesz egy hadgyakorlaton, valamint egy katonai támaszpont életét is színesíti majd egy hétig.

Két hétre elhagyja majd az öreg kontinenst: a Francia Haditengerészet hadihajóin és külföldi bázisain bizonyíthatja majd, mire is képes. Azt nem tudni, hogy esetleg Afganisztánba is elviszik-e sivatagi körülmények közötti próbákra, de nagyon kicsi rá az esély.

camcopter_s100_1-584x389

Ez az akció is megerősíti azt a francia törekvést, hogy hadseregük állományában meghonosítsák és egyre nagyobb számban használják a pilóta nélküli repülő eszközöket. A kompozitból és titán-ötvözetből készült Camcoptert, melynek fő „fegyvere” egy Thales Optronics Agile 2 elektrooptikai és infravörös szenzor, felderítésre, járőrözésre és könnyebb terhek cipelésére használnák.

A Schiebel cég szerint az S-100 tökéletesen alkalmas katonai feladatok ellátására is. A gép képes éjjel-nappal, bármilyen időjárási körülmények között repülni, egyhuzamban akár hat órán keresztül is. Maximális hatótávolsága 200 km, legnagyobb magassága 5500 méter, a bevetésekre pedig 35 kg hasznos terhet vihet magával. Előkészített felszállóhelyet nem igényel, a kiszolgáló eszközök és személyzet terén is hasonlóan igénytelen, csak minimális számú ember szükséges üzemeltetéséhez, ami a frontvonal közelében igen hasznos lehet.

A Camcopter tényleg hasznosnak bizonyulhat bizonyos helyzetekben, például a bázisok körüli járőrözésben vagy közeli felderítésben. Azonban van egy nagy problémája, ami egyébként az összes UAV-ra igaz: rendkívül sérülékeny. Az ellenség akár kézifegyverekkel is könnyedén kiiktathatja az apró járművet, nem beszélve a nagyobb kaliberű gépfegyverekről és vállról indítható rakétákról. Éppen ezért hatásköre egy komolyabb konfliktusban erősen korlátozott, ám még mindig hasznossá válhat.

200705-schiebel-camcopter-s-100-1-584x389

Az S-100-ast egyébként tesztelte Pakisztán, Németország és egy ízben már Franciaország is. Mindhárom nemzet hadihajókra telepítette egy kis időre az UAV-t. Sőt, mi több, az Egyesült Arab Emirátusok már rendelt is 40 példányt a darabonként 400,000 USD-be kerülő Camcopterből. Németország a jövőben biztosan rendel majd belőle, hisz még K130-as korvettjeit is úgy alakította ki, hogy az S-100 működhessen róluk.

2009. december 2.
Forrás: htka.hu

Post Metadata

Date
december 2nd, 2009

Author
admin

Category
Hírek  

Tags
 


Comments are closed.